Rasullullah s.a.w bersabda: “Puasa itu merupakan benteng atau perisai maka janganlah berkata keji dan mencaci. Seandainya ada orang yang mengajak berkelahi atau mencaci maka hendaklah dia berkata “saya berpuasa, saya berpuasa” (Riwayat Abu Hurairah)

Friday, 10 January 2014

............PaKu YaNg LeKaT DiHaTi ...............

       "Jangan suka menyakiti hati orang lain dengan kata-kata kita," nasihat seorang ibu kepada anaknya."Saya tahu itu salah, ibu. Tapi, saya akan cepat meminta maaf. Itu satu kelebihan juga bu," balas si anak."Tapi perbuatan kamu menyakitkan hati orang, anakku," kata ibu lagi. " Saya rasa tidak. Selepas meminta maaf, segala-galanya langsai, ibu." Si ibu berfikir. Apakah cara untuk menyedarkan anaknya daripada sifat buruk ini? "Kalau begitu, kamu ikut cadangan ibu ini. Moga kamu akan fahami maksud ibu nanti." Tanpa membantah anak itu pun setuju. "Begini, setiap kali kamu menyakiti hati seseorang, kamu ketuk sebilah paku ke dinding ini. Kemudian, setelah kamu meminta maaf, kamu cabut semula paku yang kamu ketuk itu"."Baik ibu."
              Beberapa bulan berlalu, mereka sama-sama menghadap dinding tersebut."Lihat ibu, mana ada paku yang tinggal?" Ujar si anak dengan bangga. "Semuanya telah dicabut. Memang ramai orang yang saya sakiti hati mereka, tetapi semuanya telah memaafkan saya setelah saya meminta maaf." "Betulkah kamu sudah meminta maaf dan mereka telah memaafkan , tapi sedarkah kamu....?" "maksud ibu?" "Cuba kamu tengok dinding ni. Semuanya sudah berlubang,calar dan "berkematu". Itulah hati-hati yang telah kamu sakiti. Walaupun kamu sudah memaafkan, tetapi kesan perbuatan buruk itu masih berbekas di hati mereka. hati yang dilukai ada parutnya, anakku..." Si anak merenung dinding yang berlubang-lubang itu. Sudah tidak indah lagi seperti asalnya. Begitukah hati-hati orang yang telah aku sakiti?   

Pengajaran: Meminta maaf adalah amalan yang terpuji. Tetapi berusaha agar kita tidak terpaksa meminta maaf (menghindarkan diri dari menyakiti hati orang lain) jauh lebih terpuji. Ya, luka di hati atau anggota badan itu lebih sukar diubati daripada luka di tangan.


Kisah ini diambil dari buku Angguk Geleng . Banyak kisah menarik dalam buku ini yang boleh dijadikan teladan dan sentiasa membuat kita berfikir sejenak.

No comments:

Post a Comment