Rasullullah s.a.w bersabda: “Puasa itu merupakan benteng atau perisai maka janganlah berkata keji dan mencaci. Seandainya ada orang yang mengajak berkelahi atau mencaci maka hendaklah dia berkata “saya berpuasa, saya berpuasa” (Riwayat Abu Hurairah)

Sunday, 13 October 2013

To SleePy aNd TiReD



To those yang mengantuk especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :) Selamat Mencuba!!

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up..
tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..
wa..wa..aaa
gerak kekanan kemudian ke kiri..
gerak ke kiri kemudian ke kanan
ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..
tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk..
dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje..
kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah…
buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata..
hilangkan semua stress…
pusingkan kepala…
tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…
akhir sekali buat joget kucing…
--------------
kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..
Sekian~




Tehehe~Sengeh2..



Ngahahaha~Wakakaka..


Hihihi~Peeeeaacee..


Ngehngeh~Jahat2..


Harharhar~hahaha..


Hadeh~Hmph..


Wekk~Wekk~..


Haaii~Hihi..


Tatatititutuuu~Byee..


Sobsob~Terharunyee..

My ProBleM??


        بسم الله الرحمن الرحيم

       

Aku selalu berfikir.. semakin meningkat usia semakin banyak pulak problem yang dapat... erm.. ye.. semua orang ada problem/masalah.. event binatang pun ada masalah bak kata seseorang yang 'terpelajar'.. hehe.. kadang2 kita pikir, aku tiada problem tapi orang lain yang ada problem tu menyebabkan aku ada problem.. dan sekali lagi aku iyakan.. tapi mungkin sekarang kita tiada problem, mungkin esok lusa kita ada problem dan menjadi problem pula pada orang lain (entah apa merepek).. Jadi bila orang lain ada problem dan itu  menjadi problem pada kita jangan pulak kita nak lari.. pastinya problem itu kejar kita.. 

Cuba kita berjalan perlahan2 dan selamba je dengan problem tu.. mesti dia tak kejarnya.. mungkin problem tu akan  memandang kita begitu sahaja.. 

Tapi yang pastinya bila kita menjadi baik biarlah berpada2 dan jangan sesekali buat jahat.. aku tiada mak yang sering memesan aku jangan buat itu jangan buat ini.... tapi kita semua belajar, maka kadang2 yang mempunyai ibu yang sering memesan itu ini, jugak tidak didengari.... Tahniah kepada kamu yang taat pada ibu bapa event kamu bukannya seorang raja/seorang professor/seorang engineer/ seorang yang sering mendapat 4.00 flat dalam kelas... kamu adalah seorang yang hebat (tazkirah)..


       Dulu aku selalu memikirkan tentang masalah yang terjadi dan sering kali ada suara halus akan berbisik didalm telinga menyuruh berbuat sesuatu yang tidak sepatutnya.. namun alhamdulillah, walaupun tiada kawan2ku yang tahu dengan masalahku tapi melihat sikap dan tingkah laku baik mereka menyebabkan suara itu akan menjadi kalah.. Hatiku sangat sensitif dengan tingkah laku mereka.. sering aku katakan mereka boleh hadapi masalah mereka, kenapa aku tak boleh.. dan ada jugak lecturer aku memberitahu kamu ini sangat muda dan tak perlu risau  klu kamu tak dapat apa yang kamu nak sekarang...kamu bukanlah seorang yang teruk.. banyak lagi perjalanan yang kamu perlu tempuh.. Dan fitrah seseorang itu akan kembali meminta pada penciptanya bila diduga sesuatu... mungkin Allah ingin mendengar pengaduan kita...

         oklah.. problem saya sekarang ialah suka buka facebook dan pointer sangat teruk, jadi untuk facebook memang tak boleh nak settlekan sebab facebook ni untuk kegunaan belajar jugak.. cuma kene lagi rajin untuk dapat great pointer.. 

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka 

 -Ar-Ra'd:11-




SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLaDhA


written in 9 zulhijjah
9.40 am
village

Thursday, 5 September 2013

MuDaHkaN YanG PaYaH.


        بسم الله الرحمن الرحيم

 
Seorang lelaki mengadu kepada seorang doktor pakar mengenai masalahnya yang tidak dapat tidur malam. pelbagai cara telah diusahakan, tetapi masalah itu tetap tidak dapat diatasi.
 "apa yang mengganggu fikiran kamu sehingga tidak dapat tidur?" Tanya doktor.
"saya rasa ada seekor dinosaur bersembunyi dibawah katil saya. apabila saya memejamkan mata, dinosaur itu akan membaham saya!"
" masalah awak hanya ada pada pemikiran awak. Tidak ada dinosaur, percayalah."
"Ada!" Jawabnya penuh yakin.
Doktor itu mengadakan mesyuarat dalam kalangan doktor-doktor pakar untuk berbincang mengenai masalah lelaki itu.

"Jelas ini masalah psikologi," kata doktor pakar psikologi.
"Ini masalah fobia akibat didikan masa lampau," ujar seorang pakar lain.
"Saya rasa ini berkaitan dengan masalah saraf," tambah seorang doktor pakar saraf.
"Baiklah. saya berikan masa untuk awak semua mencuba kaedah masing-masing untuk mengubatinya," rumus doktor tadi.

Selepas seminggu, doktor-doktor tersebut bermesyuarat semula untuk membentangkan laporan masing-masing.
"Ini masalah psikologi yang sungguh kronik. Pelbagai kaedah telah saya gunakan, tetapi dia tetap merasakan ada dinosaur di bawah katilnya,"pakar psikologi membuat penjelasan.
"sarafnya semua okay. Tidak ada apa-apa yang tidak normal."
" saya syorkan dia menerima rawatan alternatif."

Banyak cadangan yang diusulkan, sehingga doktor bingung mana satu rawatan yang logik untuk dilaksanakan.
   Di rumah, doktor itu termenung panjang.
"Mengapa ayah termenung?" tegur anaknya yang berusia tujuh tahun.
"Ada masalah seorang pesakit ayah."
"Apa masalahnya ayah? Mana tahu saya boleh membantu."

      Dalam hati doktor terdetik, kalau dalam kalangan doktor-doktor pakar pun tidak dapat menyelesaikan masalah ini, inikan pula anak yang berusia setahun jagung.

Namun untuk meraikan si anak, doktor itu pun menceritakan masalah pesakitnya.
"Oh, dia rasa ada dinosaur menyorok di bawah katilnya sehingga dia tidak boleh tidur."
"Ya begitulah."
"Kalau begitu ayah potong sahaja kaki katilnya!"
"Apa pula kaitannya dengan kaki katil itu dengan masalahnya tidak boleh tidur?"
"Kalau kita potong kaki katil, sudah tentu dinosaur tu tak ada tempat untuk bersembunyi!"
"Ya tak ya juga," Bisik doktor itu dalam hatinya.

Esoknya kaki katil si pesakit itu dipotong.
"Nah, sekarang dinosaur itu tak ada tempat lagi untuk bersembunyi di bawah katil kamu. Kamu boleh tidur sekarang."

Benarlah, si peaskit boleh tidur dengan nyenyaknya.

Betapa banyak masalah besar yang dapat dirungkaikan apabila kita berfikir dengan santai, bebas dan keluar daripada kotak pemikiran yang biasa.

c&p

p/s : kadang2 kita terlalu memikirkan perkara dengan terlalu besar padahal ianya semudah ABC untuk dirungkaikan.


Friday, 30 August 2013

PeNgaKHiRaN

        بسم الله الرحمن الرحيم
    Tamat sudah latihan praktikalku di NXP Semiconductor  sebagai assistant engineer. Latihan selama 2 bulan setengah tu telah banyak memberi pengalaman kepadaku. Pengalaman menyelami kehidupan seorang engineer dan seorang manusia yang menjalani kehidupan di muka bumi ini. My supervisor cik Norul Hudda menjadi inspirasi kepadaku tentang pekerjaannya. Bukan mudah untuk menjadi setingginya. Baru2 ini beliau telah di beri kepercayaan kepada syarikatnya untuk menjadi project manager engineer. Bukan mudah untuk mendapat tempat sepertinya itu.
       Sebelum aku melangkah meninggalkan syarikat tu, beliau ada memberi semangat kepadaku untuk tidak berputus asa mengejar apa yang kita inginkan. Rasa gembiraku bercampur sedih bila meninggalkan syarikat ni, ramai yang membantuku dikala aku tidak tahu apa2, mereka dengan sabar memberikan tunjuk ajar. They give me inspiration to  survive in this life.. Many experience i get and they share with me experience to give me know that im not in that level yet. Before leave, i hope they will through this life in a good way even there had many obstacle. They is good person. 

p/s: terlupa pulak nak ambik gambar mereka, oleh sebab kamera dilarang masuk, jadi agak susah sikit nak ambik gambar.. 



Saturday, 3 August 2013

SeMuDaH A B C


      Malam ini masuk lah ramadhan yang ke-26.Oh rasa sangat cepat masa berlalu, hari ini seperti biasa aku akan memasak juadah untuk berbuka . Setiap kali aku nak masak je, mesti nak pikir apa masakan yang aku nak masak untuk berbuka nanti, lepas tengok internet jadi aku buat keputusan untuk masak kueh tiaw kari(pelikkan). Sengaja aku try resepi ni sebab aku suka makan bermacam jenis mi.. Jadi pada petang tadi, ayahku terus mengajak ku pergi ke kedai untuk beli bahan2 yang diperlukan untuk masakan. Selalunya bila ayahku membeli ayam pastinya ayam yang ayahku beli sudah siap dipotong bahagiannya, tapi untuk kali ini, ayam tersebut tidak dapat dipotong bahagiannya.

       Jadi bila balik je dari kedai, terpaksalah aku bersilat dengan ayam didapur. Yelah, sebelum ni aku tak pernah potong ayam. Jadi aku pun cuba ingat balik mcm mana peniaga ayam potong ayam (dulu selalu dok pehati peniaga tu potong ayam) . Then lastly berjaya juga aku potong ayam , 16 bahagian pulak tu.. mmg tepat2... Dan lepas bersilat dengan ayam, kemudian lepas asar pulak aku bertaekwondo dengan periuk dan kuali.
Oleh sebab aku nak masak kueh tiaw kari, jadi kueh tiaw tu aku sediakan lambat sikit. So, aku pun masak lah kuah kari. Itu pun aku masak main campak je ikut perasaan aku. hehe.. Sedap ke tak sedap, belakang citer..Kalau nak diikutkan nak je rasa tapi time ni puasa, jadi aku pun tak berani la nak rasa sebab takut tertelan pulak nanti. Walaupun sebenarnya boleh kita nak merasa makanan tu, tapi tak boleh telan, kene keluarkan balik.

    Time aku dok masak kuah kari tu, aku berfikir lagi, takkan nak makan ni time berbuka, mesti perut kembung nanti. Jadi aku pun berfikir la apa makanan yang nak dijadikan alas perut (makanan ringan) dulu time berbuka nanti. Tiba2 aku dapat idea buat roti jala.

Selalu kalau beli kat kedai mesti mahal kan. Jadi aku pun buat sendiri. Dulu aku tak tahu pun sebenarnya senang je nak buat roti jala, semudah A B C. heheh..

      Ok, macam ni ABC nya.
Untuk A=Ambil satu cawan tepung gandum, satu biji telur ayam, garam dan serbuk kunyit untuk jadikan roti jala tu warna kuning. Campurkan semua bahan tu.
B= bancuh semua bahan tu dengan air (air masak seeloknya) shingga adunan tu jadi macam cair, bila kita kacau adunan tu, cair adunan tu macam cair cat.Kemudian tapis adunan tu. Kita tak nak ada tepung yang tidak dapat diadun (tak nak ada bebola kecil).
C= selepas tu, sediakan kuali (seeloknya kuali leper, tapi aku tak de, jadi pakai je la kuali melengkung tu) dan letakkan minyak sedikit diatas kuali tu. Agak2 dah panas, ambil acuan roti jala dan letakkan adunan tadi kat dalan bekas acuan tadi. Lepas tu, goyangkan tangan yang pegang acuan tu untuk jadikan dia bulat.
-klu tak leh imagine, senang citer tgk kat youtube la.. mesti ada orang tunjuk mcm mana cara nak buat roti jala-. Senang je nak buat roti jala. Kalau beli mmg mahal. Sekali buat boleh dapat sampai berbelas kot. Walaupun buat bende ni sume ikut perasaan, tapi still not bad..sampai tak cukup pulak. sedap kot.. haha (perasan).

     Jadi makanan untuk berbuka malam ni, roti jala dan untuk after solat magrib/ solat terawih, kueh tiaw kari (home made, puas hati makan). Itu je la.. Selalu tgk blog orang lain penuh dengan resepi makanan jadi aku pun nak juga blog aku ada makanan..(heheh) nanti bila lapar je, tengok blog sendiri.

P/s= walaupun nampak tak sedap, tapi setiap kali masak roti jala ni mesti tak cukup. Tapi kueh tiaw tu memang tak sesuai bila dicampurkan dengan kuah kari.


Tuesday, 23 July 2013

BiaRkaN Ia BeRlaLu



Dulu,

selalu aku bersedih dengan diri,
hari2 ku lalui kurasakan kelam,
tiada makna kurasa dalam hidup ini, 
aku cuba mendengar lagu  untuk menghilangkan resahku,
tapi ia semakin melebatkan perasaan sedih itu,
Jadi sering aku mengelak untuk berjumpa dengan sesiapa,
supaya aku boleh menyembunyikan air mataku,
dan kerna aku tahu aku tak sehebat mereka.

Namun kini,
aku mula berfikir kenapa harus aku menangisi dunia ini,
yang hanya sementara, 
aku tahu aku punya dia yang sentiasa menyayangiku,
sentiasa memerhatiku dan mencurahkan sepenuh kasih sayangnya kepadaku,
dia sentiasa mengharapkan aku selalu mengingatinya,
dan selalu menyuruhku melakukan perkara yang mendatangkan kebaikan kepadaku, 
dan pastinya aku dijadikan adalah yang paling hebat,
Jadi mengapa aku perlu bersedih, 
walaupun banyak perkara yang aku rasakan tidak akan membahagiakanku,
kerna pada satu saat nanti pasti akan ada bahagia yang menjelma,

Jadi,
biarlah semua itu berlalu,
tiada apa yang perlu engkau takuti,
kerna semua manusia pasti akan melaluinya,
walaupun dia adalah seorang raja.

P/S: pengaduan kawan tentang perasaannya membuat aku merasakan bukan aku seorang sahaja yang mempunyai perasaan itu.

~Don't Be Sad~ 


Friday, 19 July 2013

TiDaK DiPeRluKaN LaGi

aku sangat  cemburu kepada mereka, dapat pergi kemana2 yang mereka mahu, dapat buat apa yang mereka mahu, sedangkan aku,mahu pergi kemana, aku perlu memikirkan kenderaan yang akan aku naiki, aku perlu memikirkan dimana tujunya nanti, aku perlu menyakinkan ayahku bahawa aku boleh berjalan dicelah orang ramai, dan aku perlu hilangkan kerisauan ayahku kerna aku keseorangan untuk berjalan (seorang perempuan berjalan keseorangan) , tetapi mereka menyatakan aku tidak mahu menjadi mereka... seakan aku seperti seorang yang jahat, sudah tidak mahu mengikut mereka setelah janji dilafazkan..Allah, sungguh terseksa batin aku kerna hanya aku tidak mempunyai kenderaan.. Acapkali aku rasa diri dihina hanya kerana aku tidak mempunyai kenderaan.. sungguh aku telah berusaha tapi aku tahu aku tidak sekaya mereka, bila aku minta kepada ayahku, aku pasti tidak akan dapat.... Allah, kuatkan hati ini... ahhh.. ingin sekali aku menyatakan mereka tidak seperti kawan yang baru ku kenal, mereka, walaupun tidak sefikrah denganku tapi mereka prihatin denganku, mereka tahu jika mahu pergi kemana2 denganku, pastinya mereka mengajakku sekali, even aku menolak, tapi mereka berkeras mahu aku mengikut mereka, mereka tidak mahu ada kawan mereka yang keseorangan ketinggalan dan tidak mengikut mereka.. adakah aku terlalu jahat..  tak pe la..seringkali aku memikirkan.. tapi apakan daya.. tak pe la.. aku memang jahat..


luahan perasaan
(diri yang hina)

Sunday, 2 June 2013

......Si MaWaR BiRu YanG PuDaR...

         
Ada sekuntum mawar biru, warnanya sangatlah pudar.  Suatu hari, si mawar biru itu ternampak sekuntum mawar biru yang lain, "sangat indah mawar biru itu, warnanya berkilau nan indah, semua yang memandang mawar biru yang indah itu pasti terpegun" bisik hati kecil si mawar biru yang pudar itu. Mawar biru pudar itu berasa sangat rendah diri atas warnanya dan merasakan dirinya tidak berguna.  Dia merasakan dirinya tidak layak menjadi bunga mawar. Dalam pada itu, si mawar pudar itu pun bercita2 menjadi  pokok kelapa supaya buahnya itu memberi manfaat kepada yang lain, tetapi dia perlu pasrah bahawa dia adalah pokok bunga bukan pokok kelapa. Jadi, dia pasrah dengan ketentuan kejadiannya.

            Oleh itu, setiap kali dia memandang mawar yang lain mulalah dia berasa rendah diri dan warna birunya itu menjadi semakin pudar keputihan. Pada suatu hari, ada seorang petani ternampak  pokok bunga mawar yang pudar itu, beliau terpegun dengan warna unik si mawar biru yang pudar itu. di petiknya si mawar pudar itu dan dibawanya pulang.  Rupa-rupanya  si petani itu mempunyai seorang isteri yang sedang dalam kesakitan dan si petani itu ingin mennyejukkan kesakitan si isteri dengan memberi si mawar biru yang pudar itu. Si isteri itu menerimanya walaupun kesakitan yang dia alami sangat menyakitkan.

            Jadi setiap hari, si mawar biru yang pudar itu menemani si isteri yang tenat itu, sementara suaminya pergi ke kebun.Si mawar biru berasa gembira kerna walaupun warnanya pudar, tetapi ia menjadi peneman kepada isteri petani. Isteri petani itu sentiasa ceria bila melihat si mawar biru yang pudar itu kerna merasakan bunga itu terlalu istimewa kerna ia unik dan tambahan lagi ia adalah pemberian si suaminya yang tercinta. Dan semakin hari juga kesihatan si isteri itu bertambah baik. Maka, barulah si mawar pudar tahu bahawa tidak  semestinya jika warnanya pudar maka dia tidak akan disukai.



p/s: sebenarnya tengah sedih, tapi bila menulis, banyak pula memikirkan dan terus sedih itu terhenti. Mungkin kita selalu memandang hidup ini sangat susah dan merasakan pahitnya dalam hidup ini. Tapi ingtlah selagi nyawa masih ada, hidup perlu diteruskan. Jangan cepat berputus asa kerna kita tak tahu siapakah kita dipenghujung hayat nanti. Tetapi air mata itu takkan pernah terhenti bila kesakitan itu melanda. Itu yang selalu menjadi pengubat hidupku. Teruskan perjuangan ini.. chayok "cakap pada diri sendiri"

Thursday, 30 May 2013

PeRiStiWa SeMaLaM



             بسم الله الرحمن الرحيم

    Alhamdulillah, minggu yang penuh dengan bauran perasaan telah aku lalui, tetapi bukan bererti ini penamatnya, masih ada lagi pelbagai perkara yang perlu aku tempuh walaupun perkara itu sgt pahit dan pastinya kita tidak suka. Yelahkan, bila mengenangkan kembali sirah rasulullah, hidup rasulullah penuh dengan ranjau dan duri sedangkan baginda sudah Allah firmankan akan masuk syurga . Inikan kita manusia yang sering melakukan dosa.

      Sering kali juga aku berfikir tentang hidup ini, mengingatkan peristiwa semalam, banyak sudah aku lalui tetapi mungkin pengalamanku ini tidak sebanyak lagi dari orang lain yang seusia denganku, mungkin mereka lebih banyak pengalamannya dariku, yang menggunakan masanya dengan sepenuhnya.
      Alhamdulillah, kisah semalam memberi inspirasi kepadaku. Sangat terharu dengan caranya yang sanggup mengorbankan barang kesayanganya. Sungguh, jika aku pun pastinya aku akan membuat perkara yang sama sepertinya tetapi sangat terkejut bila melihat mereka yang membuat tu adalah mereka yang tidak aku sangka. Jadi jangan judge people by its cover.. huhu. semoga masih ada lagi yang seperti mereka. Dan semalam banyak sudah memberi pengajaran kepadaku. Betul la apa yang dikata, pengalaman itu sangat berharga. Walaupun sudah beratus yang hilang tapi pengalaman membuat sesuatu perkara itu aku rasakan sangat berbaloi dengan duit yang telah aku laburkan. 
       Jadi, ingin sekali aku katakan walaupun hidup ini terasa sangat susah untuk dilalui, ingatlah kejadian yang Allah ciptakan pasti ada hikmahnya, yakinlah dengan janji Allah, kerna setiap sesuatu itu pastinya akan kembali. Jadi jangan sia-siakan pinjaman yang telah Allah berikan ni. 

p/s: lihat dan pandang lah ciptaan Allah bila engkau merasakan pahitnya dalam hidup ini. Dan pastinya kau merasakan ketenangan setiap kali merasakan dia sentiasa memerhatikanmu.

“Jika Allah menghukum manusia karena kezalimannya, niscaya tidak akan ditinggalkan-Nya di muka bumi sesuatu pun dari makhluk yang melata, tetapi Allah menangguhkan sampai kepada waktu yang ditentukan.Maka apabila telah tiba waktu (yang telah ditentukan) bagi mereka, tidak mereka dapat mengundurkannya barang sesaatpun dan tidak (pula) mendahulukannya”.(Q.S. An Nahl : 61)


Wednesday, 8 May 2013

PiLiHaN


Pada mulanya 
aku tak mengerti apa yang terjadi
sentiasa merasakan diri dalam kebingungan
mengapa aku yang dipilih?
kerna merasakan diri tidak layak
kerna merasai banyak kekurangan diri
dalam kegelisahan , cuba mencari semua persoalan ini
apa sebenarnya terjadi

setelah hijab terbuka
semangat mula membara
tetapi bila kejatuhan melanda,
ketakutan mula mendatang,
tetapi ku pujuk hati ini,
segala yang terjadi pasti ada hikmahnya
dan mula mengerti maksud yang tersembunyi,
pastinya itu yang terbaik buat diriku, 
kerna dia yang maha  mengetahui,

Alhamdulillah,
ku harapkan, 
apa yang ku pilih
moga dalam pemerhatianmu

#sebelum melelapkan mata

Tuesday, 16 April 2013


Untuk mengarangkan sebuah cerita yang menarik dan dapat dihayati adalah lebih susah dari mencari penyelesaian dalam matematik.

#susah sgt nak tulis sesuatu  , mungkin aku kene belajar BM lagi ni.

Sunday, 10 March 2013

KeKeSaLaN YanG BeRmaKna


             بسم الله الرحمن الرحيم
  Alhamdulillah, masih lagi diberi kesihatan yang baik dan kelapangan masa untuk aku  melakukan gerak kerja. Walaupun semalam mengalami kekesalan akibat tidak melakukan sebarang gerak kerja, akhirnya Allah bukakan pintu hatiku untuk melihat dan mengkaji sendiri pengalaman itu. Kadang-kadang kekesalan itu boleh memberi makna dalam kehidupan. Jika ia tiada, mungkin hasutan syaitan selalu merantai kekesalan itu dari memasuki ruang hati kita.
 
   Satu hari ni, aku melakukan pelbagai perkara, dan dari itu barulah ku sedar, oleh kerana kesibukanku itu, aku tidak menghiraukan angan-angan yang kadang-kadang membisikkan dikepalaku ketika aku tidak melakukan sebarang gerak kerja. Alhamdulillah dapat bersama dengan kawan-kawan yang tidak pernah kenal erti putus asa dalam melakukan sebarang gerak kerja walaupun kadang-kadang boleh terkorban dalam medan perjuangan itu.
 
    Bila membaca balik peristiwa sirah yang dahulu kita baca sewaktu kecil, kita mengetahui banyak pengorbanan dilakukan oleh Rasulullah dan para sahabat dalam menyampaikan dakwah. Bila dibandingkan kepayahan yang Rasulullah dan para sahabat terima dengan kepayahan yang kita alami rasanya sangat jauh bezanya. Pada zaman teknologi canggih ini, walaupun melakukan kerja dihadapan laptop tanpa bergerak ke mana-mana itu pun sudah meletihkan dan boleh mengeluhkan kita. Sungguh malu kepada diri sendiri.

    Dan hari ini, dalam istiharahku, aku telah menemui jawapannya. Aku hanya boleh berusaha tetapi biarlah Allah yang menentukannya. 

p/s: kita tak tahu apa yang akan menanti kita selepas ini dan apa yang akan terjadi pada pengakhiran cerita kehidupan kita. Semuanya telah ditentukan oleh kita sejak dilahirkan lagi, tetapi kita boleh mngubahnya dengan hanya berusaha untuk melawannya. 

to kaka amirah (mungkin aku telah temui jawapannya dan aku tidak akan memikirkannya lagi, tetapi aku akan mendoakannya)

Saturday, 9 March 2013

PeNyeSaLaN


             بسم الله الرحمن الرحيم

  Hanya mampu berdiam diri dan muhasabah balik apa yang terjadi. Tak selalu apa yang kita rancang menjadi dan tidak boleh hanya mengharapkan semua berjalan seperti yang kita inginkan.  Kelemahan diri yang seringkali dipandang rendah. Alhamdulillah, mereka memahami perasaanku. Walaupun mereka agak marah, tetapi mereka tahu akan sifatku, jadi mereka tidaklah keterlaluan dalam memarahiku, mereka berkata dengan lembut tetapi penuh bermakna. Aku agak terkejut juga kerana seringkali bilaku dimarahi pastinya aku akan merasakan diri terhina dan terlalu rendahnya harga diriku ni. Tapi entah mengapa, kali ini bila dinasihati, aku tidak rasa dihina tetapi aku rasakan ia adalah satu kesilapan yang manusia lakukan tetapi sangat tidak patut dilakukan. Sewaktu dinasihati, banyak perkara yang aku fikirkan dan memikirkan tentang kesalahanku itu.  
              InsyaAllah, walaupun dengan berkata lembut, perkataan dan layanan tersebut sudah cukup membuat hatiku berazam tidak akan mengulangi kesilapan tersebut. Mungkin lain orang lain pula caranya. Begitulah dalam kita berurusan dengan dunia, ada yang kita layan orang ni dengan cara ni, ada pula kita kene layan orang ni dengan kaedah lain pula. Bagi diriku, cukuplah nasihat dengan cara yang baik dan boleh menyentakkan hatiku selain layanan yang buruk yang diberikan kepadaku yang mana kadang-kadang membuat aku hanya memandang seketika sahaja. Sebab itulah kita ini adalah pelakon didunia ni..

p/s:  Cuba semaikan fikiran positif dan buangkan sedikit fikiran negatif. Bahaya kalau buang semua fikiran negatif sebab kadang2 ada baiknya berfikiran negatif.

Inspiration (kaka amirah-tq)
    

Sunday, 24 February 2013

SiaPaKaH QaRiN SaYa?

   images Semasa kita berseorangan, kita merasakan kita tiada sesiapa disisi kita. Kadang2 bila kita keseorangan, kita mula berasa sedih, terasa diri terasing dan mungkin terasa diri sudah tidak dipedulikan lagi. Tahukah anda sebenarnya itu adalah bisikan qarin kita yang kadang2 menghasut kita melakukan sesuatu kejahatan. Setiap manusia di dunia ini mempunyai qarin didalam dirinya. Bahkan Nabi Muhammad pun mempunyai qarin. Qarin ini boleh dikategorikan sebagai syaitan yang sentiasa menghasut manusia untuk melakukan kejahatan, Tetapi Allah juga menganugerahkan malaikat bagi setiap manusia tersebut untuk membisikkan kebaikan kepada manusia. Cuma manusia itulah perlu memilih sama ada ingin mengikut bisikan qarin atau bisikan malaikat.

  Melalui pembacaan saya, qarin boleh dilemahkan dengan mengamalkan membaca bismillah bagi setiap pekerjaan yang dilakukan, selalu membaca al-quran dan sentiasa berzikir.  InsyaAllah qarin kita dapat dilemahkan dan kita sentiasa terdorong untuk melakukan kebaikan. Jadi, qarin anda juga menentukan siapa diri anda. Kuatnya qarin anda maka semakin banyak kejahatan yang dibisikkan dalam diri kita. Jadi ilmu yang dipelajari juga boleh menjadi perisai kita membezakan antara salah dan benar. Jika kita merasakan bisikan tersebut adalah salah, maka mungkin qarin kita yang sedang membisikkannya, tetapi jika ia adalah kebaikan maka turutilah. Jadi bila kita bersendirian, ingatlah kita mempunyai teman atau peminat kita yang sentiasa membisikkan sesuatau kepada kita. Jadi pilihlah bisikkan tersebut.hahaha

 

P/s: Pertama kali mendengar perkataan qarin apabila berada di sekolah menengah. Pengertian qarin yang aku fahami ialah saudara kembar kita sejak dilahirkan. Bunyinya seakan menakutkan, tetapi bila sudah difahami secara jelas sedikit , barulah mengetahui siapa yang selalu membisikan kejahatan dan sentiasa menghasut didalam diri.

maklumat lanjut- http://rahsiakayubatudanlogam.wordpress.com/2010/07/01/qarin-itu-siapa/

KeBoHoNgaN Vs KeBeNaRaN

  Dettifoss-Iceland-Waterfall-amazing Tahukah kamu apa itu kebohongan? Tapi tahukah kamu ada juga kebohongan yang menyamar menjadi kebenaran. Perkataan ini aku terfikir semasa aku menonton suatu cerita tentang bagaimana seseorang penguatkuasa yang kita percayai boleh membawa kebenaran sebenarnya adalah suatu kebohongan. Sungguh aku begitu terkejut dan terfikir tentang cerita tersebut. Ok Biar aku ceritakan summary tentang cerita tersebut.

  Anna adalah seorang jururawat di sebuah hospital. Dia mempunyai seorang anak perempuan yang berumur dalam lingkungan 12 tahun. Pada suatu hari, anaknya telah diculik oleh seseorang. Dia tidak tahu kenapa anaknya diculik kerana penjenayah tersebut  tidak mahukan wang, tetapi apa yang penjenayah tersebut mahukan adalah meminta anna membunuh seorang wartawan yang sedang dirawat di hospitalnya. Jadi Anna terpaksa menurut kemahuan penjenayah tersebut. Semasa beliau ingin membunuh wartawan tersebut, wartawan tersebut menyedarinya dan memberitahu bahawa penjenayah tersebut ingin membunuhnya kerana dia menyaksikan penyeludupan ubat dan mereka menyeludup menggunakan orang dalam (polis) dan apabila wartawan tersebut dibunuh maka aktiviti mereka terselamat. Dari situ Anna menyedari apa yang beliau lakukan, tetapi oleh kerana ada pengintip didalam hospital tersebut anna tidak dapat untuk menolong wartawan tersebut melepaskan diri. Pelbagai aksi berlaku tentang bagaimana anna melepaskan diri dari pengintip tersebut, dan terpaksa berhadapan dengan kebohongan bahawa beliau adalah penjenayah yang berbahaya. Akhirnya, tanpa mempercayai sesiapa walaupun polis, Anna melakukan tindakan sendiri mencari anak kesayangannya. Dan akhirnya, oleh kerana tindakan beraninya, beliau dapat menyelamatkan anaknya dan juga dapat melumpuhkan aktiviti penyeludupan tersebut serta dapat menangkap orang dalaman yang mendalangi penyeludupan dan penculikan anaknya itu. Sebelum kejadian anaknya diculik, Anna telah mengalami peristiwa diculik. Jadi selepas kejadian dia diculik, Anna mempelajari teknik mempertahankan diri dan mengambil langkah keselamatan terhadap dirinya. Oleh sebab itu , beliau mempunyai keberanian untuk melakukan tindakan seorang diri. Dia juga tahu jika dia duduk mendiamkan diri dan membiarkan pihak polis mencari anaknya , kemungkinan dia tidak akan dapat berjumpa dengan anaknya. Tetapi oleh kerana tindakan beraninya itu, beliau terpaksa menghadapi fitnah bahawa beliau adalah penjenayah yang merbahaya yang dibuat oleh penjenayah dalaman tersebut( seorang polis). Akhirnya kebenaran mengatasi kebohongan.

    Hanya berbekalkan video yang dibuat oleh polis tersebut dan berlakon seakan polis tersebut berhadapan dengan penjenayah, sudah cukup menjadikan Anna seorang penjenayah! Tetapi jika diselidik dan disaksikan sendiri barulah boleh membuktikan sama ada Anna tersebut bersalah ataupun sebaliknya. Sungguh, sangat mudah untuk membuat cerita kebohongan yang nampak seperti adalah suatu kebenaran. 

p/s: Oleh itu, jangan just harapkan orang lain atau video sahaja. Perlu selidik sama ada ia benar atau tidak. Tetapi kebenaran pasti akan dapat mematahkan kebohongan. Saya pun diajar supaya sentiasa membuat analisis tentang apa yang dipelajari. Sekian sahaja.

Saturday, 2 February 2013

KiaMaT iTu..

  بسم الله الرحمن الرحيمtanda-tanda kiamat sudah lengkap

Seringkali bila tirai mata mahu menutup kelopaknya, ku terpikir tentang apa yang telah aku lakukan hari ini. Telah menjadi kebiasaan kepadaku sebelum mataku tutup, pastinya aku akan membaca buku, tidak kisahlah buku apa2 pun, tapi itu sudah menjadi kewajipanku untuk membaca buku sebelum tidur (kalau tak penat).  Semalam, tiba2 tanganku ingin membaca buku tentang kiamat. Sungguh, memng sudah lama tidak membacanya, jadi aku membaca buku itu dari mula. Dari situ, mulalahku sedar, kiamat itu pasti akan datang tiba2 dan kita tak tahu bila, sama seperti kematian. 

    Tapi apa yang telah aku lakukan pada hari ini? Jika nyawaku dicabut hari ini dan jika kiamat tiba2 datang pada hari ini, cukupkah amal yang akanku bawa disana nanti. Oh, bila difikirkan balik, tidak cukup, malah sangat kurang. Cukup ku terkesan dengan firman Allah tentang kiamat, “Mereka menanyakan kepadamu tentang hari kiamat, Bilakah terjadinya? Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan tentang hari itu adalah pada tuhanku, tiada seorang pun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain dia (Allah), kiamat itu amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang dilangit dan di bumi, kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba. .Mereka bertanya kepadamu seakan-akan engkau benar2 mengetahuinya. Katakanlah : sesungguhnya pengetahuan tentang hari kiamat itu adalah pada Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahuinya (Al-‘Aaraf(7):187) .

     Jadi aku conclude kan setiap hari yangku lalui, pastinya ada amal yang boleh aku bawa . InsyaAllah. Jadi, jom kengkawan sume..sentiasalah peringatrahsia-sedekahkan diri ini yang sentiasa lalai…

p/s: iman itu seringkali turun dan naik, jadi disaat imanmu dalam keadaan menurun pastikan ada amal yang dilakukan biarpun ia adalah kecil dan sedikit, tapi bila imanmu dalam keadaan meningkat, gunakanlah iman itu sebaiknya dan ambil peluang untuk melakukan amal dengan sebaiknya. entahlah ayat apa ni.kalau faham, alhamdulillah.. ok Wassalam

Friday, 1 February 2013

RaHsIa

بسم الله الرحمن الرحيم

 2008_06_10_-_Russett_-_Storms_over_Concord_Park_01-12Di dunia ini ada bermacam-macam rahsia, tidak kira lah manusia , binatang dan seluruh alam ni ada rahsianya tersendiri. Rahsia akan terbongkar jika disiasat dan dikaji dengan teliti apa yang ingin kita bongkarkan. Sungguh, manusia itu ada banyak rahsia, tidak kira lah rahsia itu baik atau buruk pasti akan terbongkar pada suatu hari nanti. Cuma menunggu masa sahaja ia dibongkarkan dan selagi boleh ditutup, rahsia itu akan tersimpan. Acapkaliku melihat rahsia yang dijadikan oleh manusia seringkali tidak akan kekal rahsia, walaupun sehebat mana kita menyimpan rahsia itu, pasti akan ada kesan dan akibat dari rahsia yang tersimpan. Bila dibandingkan dengan rahsia ilahi, memang jauh berbeza. Tuhan jauh lebih hebat dari manusia, kita tak mengetahui rahsianya sampailah kita akan kesana dan kita juga tidak akan dapat menyimpan rahsia daripadanya. Begitu maha berkuasanya dia yang mengetahui semua ciptaannya.

Rahsia manusia itu seringkali terbongkar akibat mulut yang tidak terjaga.Tapi kita adalah manusia , pastinya rahsia itu melibatkan ramai orang dan untuk menjaga setiap mulut amatlah payah. Oleh itu, berjaga-jagalah apabila kamu diberi rahsia dan bersiap sedialah apabila rahsia itu dibongkarkan. Jika tidak mahu menerima kesan dari rahsia tersebut, maka sebaiknya jauhilah dari berahsia kerna kita akan merasai penderitaan dalam menyimpan rahsia tersebut.

p/s: Rahsia itu sangat misteri kerna apabila dibongkarkan pasti akan ada yang menderita dan pasti ada yang gembira. Kita tidak tahu rahsia yang akan menanti kita dan rahsia itu mungkin tidak akan terbongkar sehinggalah kamu tiada lagi di dunia ini.

Thursday, 31 January 2013

KeMbaRa

بسم الله الرحمن الرحيم

    DSCN0097Alhamdulillaah, selamat pulang dari terengganu. 3 hari dalam minggu cutiku, aku habiskan masa menemani ayahku ke terengganu sempena Family Day  khas untuk pekerja di tempat ayahku bekerja. Walaupun pada mulanya aku rasa gembira bila ayahku mengajakku sekali, tapi sehari sebelum pergi tu, aku demam dan ada juga anasir yang kurang menyenangkanku. Rasa macam tak nak pi, tapi oleh sebab aku dah bagitahu ayahku, aku kuatkan kudratku untuk bergembira bersama ayahku. Pada mula perjalanan, aku rasakan keseorangan, tiada apa yang boleh dibuat selain membaca buku dan mendengar music. Aku pasrah dengan keadaan itu. Setelah seharian berada dalam bas, akhirnya pada malam tersebut kami sampai di hotel. Pada hari pertama, tiada apa2 aktiviti , melainkan memperkenalkan ahli keluarga masing2. Sungguh bila melihat bilik didalam hotel tersebut seakan aku ingin saja tinggal disitu. Oleh kerana aku keseorangan, jadi aku dapat bilik untuk individu. erm..tak syok lak tinggal sorang2 dalam bilik. Selalunya ada adik aku . Tapi tak pelah, hidup perlu diteruskan. Pada malam pertama di hotel tu,aku tidak dapat tidur sangat dan sometime terdengar bunyi troli ditolak. Tak rasa takut pun, tapi tak biasa tidur sorang2.DSCN0064

  Keesokan pagi kami bersarapan dan melawat taman tamadun di terengganu. Sebenarnya aku rasa dah 3 kali kot pi terengganu ni dan semua tempat adalah yang aku pernah melawat sebelum ini,tapi sebab aku tak pernah bercuti dengan ayahku, jadi aku buat2 macam tak pernah pi.hahah.. Petang itu pula, mereka adakan sukaneka untuk setiap family. Memang agak best juga sebab selepas sukaneka tu kami dapat makan keropok lekor percuma. huuhh.. Kesimpulan untuk makanan memang 5 bintang la. Dan tak payah keluarkan duit. Keje makan dan duduk. Kalau kat hotel tak payah risau, kita nak makan apa ambik je, ada macam2 jenis makanan. huhu .ok sambung balik untuk sukaneka tu untuk kumpulan kami [gabungan family kami dengan beberapa family lain] dapat johan keseluruhan.[tapi macam ada main tipu sikit, yelah family day]. Rasa enjoy pula bila time sukaneka ni. After habis sukaneka,kami pun balik ke hotel untuk berehat sebelum sambung aktiviti pada sebelah malam. Oleh sebab pada masa ni aku masih lagi tak sihat, jadi aku ingin tidur, tapi ada budak kecil ni [namanya Daniel], jadi aku tak dapat menyambung hasratku. Jadi aku bermain dengannya dan cuba untuk melawan rasa tersebut[hilang sedikit,mujarab juga]. Pada malam tu selepas solat magrib , kami bersiap untuk makan malam dan penyampaian hadiah. Dan seperti biasa makanan yang sedap termasuk daging salai. Aku pun tidak berapa sihat jadi aku makan spageti dan sup ayam je. Pada malam tersebut tidak menarik sangat sebab aku tak minat pada karaoke tapi aku layan je.Oleh sebab aku tak sihat dan kepenatan jadi, pada malam itu aku dapat tidur dengan nyenyak dan tak hiraukan apa2 yang akan mengganggu tidurku.

   

DSCN0059

Pada hari ketiga, aku rasa gembira sebab hari ini aku akan pulang kerumah, rasa nak cepat balik je.Sebelum balik ,kami singgah di Pasar payang , kilang batik [arfaa] dan kedai buat Satar[sejenis makanan sedap]. Banyak juga barang  yang ayahku bawa balik termasuk barangan makanan terengganu. Disepanjang perjalanan balik ke seremban, aku ternampak bendera2 politik.Macam2 ada, tapi yang paling banyak 2 bendera yang sangat terkenal. Bila melihat bendera2 ni, seperti biasa aku melihat reaksi pak cik2 dan mak cik yang ada kat dalam bas tersebut. Berdasarkan pemerhatianku, seperti biasa pastinya bendera yang diwarisi tersebut menjadi pilihan.  Erm.. aku pun tak tahu nak wat macam mana. tak pe lah.. Tapi apa2 pun, aku dapat melihat dunia luar mcam mana dan melihat pelbagai pemandangan yang menarik. Bukan setakat negara luar je yang ada pemandangan yang menarik, negara kita pun ada pemandangan yang menarik dan tempat2 yang best.

p/s: cube tgk lembu tu, pandai panjat bukit..huhu  ada juga gambar lembu yang daki bukit yang tinggi tapi tak sempat pula nak tangkap. Banyak juga gambar pemandangan yang menarik tapi tak sempat nak tangkap. erm.. Walau secanggih manapun kamera tu still tak boleh tandingi mata yang memandang dan memory manusia yang menyimpan rakaman mata.